Ce ai dori să găsești?
Ce este Human Papilloma Virus?
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală1 și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman. Acestea afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.
Unele tipuri de HPV se elimină, de obicei, fără nicio intervenție, în câteva luni după infectare și aproximativ 90% se elimină în termen de 2 ani2. Însă există tipuri de HPV care pot provoca probleme de sănătate, precum verucile genitale și mai multe tipuri de cancer atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților.3 Dintre tipurile de HPV considerate „de risc înalt”, 16 și 18 sunt implicate în apariția a 70% dintre cancerele de col uterin și a leziunilor precanceroase.4 Tipurile HPV cu risc scăzut, în mod special 6 și 11, cauzează 90% dintre verucile genitale.5
Este important de știut că simpla infecție cu HPV nu determină apariția cancerului. Infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV determină apariția unor celule cu o creștere anormală (displazii), care ulterior pot deveni maligne. De obicei, acest proces nu prezintă niciun fel de simptom în faza incipientă, iar cancerele se dezvoltă lent.
Infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV determină apariția unor celule cu o creștere anormală (displazii) care ulterior pot deveni maligne. Aceste creșteri se numesc leziuni precanceroase. În timp, leziunile precanceroase netratate pot evolua către cancere. De obicei, acest proces nu prezintă niciun fel de simptom în faza incipientă. La femei, principalul risc oncologic asociat infecției cu HPV este dezvoltarea cancerului de col uterin. La bărbați, tipurile de cancer asociate infecției HPV sunt cancerul anal, cancerul penian și cancerele din zona cavității orale.
Descoperă care sunt afecțiunile pe care le cauzează infecția cu HPV.
Cum se transmite infecția cu HPV?
Virusul Papiloma Uman se răspândește prin contact direct - piele pe piele - cu o suprafaţă infectată. Infectarea are loc prin contact intim, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale.
În cazuri rare, virusul poate fi transmis în timpul nașterii de la mamă la nou-născut. Acest tip de transmitere poate conduce la apariţia unei maladii rare, dar grave, la copii, numită Papilomatoză Respiratorie Recurentă (PRR).6
Cât de răspândit este virusul?
dintre femei și bărbați se infectează cu acest virus în decursul vieții. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală.
Oricine este activ sexual poate contacta HPV, chiar dacă a întreținut relații sexuale cu o singură persoană. De asemenea, simptomele pot apărea la ani după relațiile sexuale cu cineva purtător de virus. De aceea, este foarte greu de identificat momentul în care infecția s-a contractat pentru prima dată.7
În România, infecțiile cu HPV sunt responsabile anual pentru 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer (ale organelor genitale masculine sau feminine, respectiv penis, vagin sau vulvă, cancere anale, dar și ale regiunii orofaringeale, respectiv ale gurii, corzilor vocale etc).8
Poate fi tratată infecția cu HPV?
Nu există un tratament care să asigure eliminarea virusului din organism, odată ce infecția s-a produs, dar problemele de sănătate/complicațiile determinate de această infecție pot fi tratate (este important însă ca depistarea cancerelor asociate infecției cu HPV să se facă timpuriu, când leziunea este în stadiu incipient). În cazul depistării unei infecții cu HPV, medicul specialist este cel care creează planul de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
De asemenea, este bine de știut că infecția cu HPV și persistența acesteia sunt favorizate de următorii factori de risc: fumatul, debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multipli, număr mare de nașteri, infecții cu transmitere sexuală co-existente, imunosupresia prin medicație sau prin boli pre-existente, utilizare prelungită de contraceptive orale.